Cellulit – Narancsbőr

A cellulit a bőr alatti kötőszövetek úgynevezett "kocsonyásodása" ("gélképződése", "gelózisa"). Az érintett területet borító bőr – különösen, ha két ujj közé fogva összecsippentik – úgy néz ki, mint a narancs külső héja. Göröngyös, hepehupás, illetve gidres-gödrös lerakódások a csípőkön, combokon és farpofákon alakulnak ki. A cellulit főként olyan nőknél fordul elő, akiknek szervezete sok ösztrogént termel. Amikor a máj nem tudja megfelelően semlegesíteni és kiüríteni az ösztrogént, akkor az ösztrogén hatására megváltozik a bőr alatti laza, rostos kötőszövet alapálllománya, amely elősegíti a víz és só visszatartását és a zsír lerakódását a bőr alatti kötőszövetekben, amelynek állaga kocsonyássá válik (gélszerű, zselészerű).

A természetgyógyászat tanai szerint a narancsbőrt több tényező okozza. Egyszerűen megfogalmazva a cellulit az egészségtelen életmód, a naponta átélt stressz, a mozgáshiány és a rossz keringés, valamint a túlzásba vitt cukorfogyasztás és a nem megfelelő zsírfogyasztás jele. Az esetek többségében a belek renyhén működnek a helytelen és minőségtelen, tápanyagokban szegény táplálkozás ("junk food"=gyors "szemét" étel) következtében. A bélben megrekedt tápanyagok erjedése és rothadása károsító anyagokat eredményez, amelyek nem ürülnek ki elég gyorsan a vastagbélből. A ki nem ürült salakanyagokat, mint már fentebb említettük, a kötőszövet igen nagy mennyiségben képes tárolni, s eközben maga is nagy kárt szenved. A sejtek között megrekedt salakanyagok – só, víz és zsír – a bőr alatti kötőszövet elváltozását, megkeményedését okozzák, és a vízzsebecskék miatt lesz olyan a bőr, mint a narancs héja.
Emelett a nem megfelelő nyirokkeringés is járulékos problémát jelent, amelyen a testmozgás sokat segít,
A cellulittól úgy lehet tartósan megszabadulni, ha változtatunk életmódunkon, mindíg ügyelünk beleink megfelelő működésére, és sok nyers gyümölcsöt és zöldséget eszünk. A cellulittól nagyon nehéz megszabadulni, de megfelelő elszántsággal és határozottsággal elérhető ez a cél. Megfelelő étkezés mozgás segítség lehet ennek a valóban kellemetlen problémának a megoldásában.